Bredbandsradar för skärgårdsbruk

1 kommentar

  
Ser ni radarmålet i ungefärlig bäring 020 grader? Det är två stycken havskajaker, en gjord av Polyetylene och den andra är tillverkad av glasfiber. 

Det här målet är väldigt tydligt på min radar, som är en bredbandsradar av märket Lowrance och av typen 4G. På en vanlig radar i samma prisklass kan man inte förvänta sig samma tydliga bild och det gäller i stort sett för samtliga situationer som man kan förväntas att hamna i när det handlar om skärgårdsnavigering. En nackdel med bredbandsradar är att den ser inte en vanlig SART som sänder på 9GHz, och därför kan den inte heller bli aktuell på större yrkesfartyg, som primärradar, där radar krävs.

Idag finns det väldig många nya typer av radarapparater, men faktiskt ingen som har samma smala lobvinkel/Lobbredd som Lowrance 4G. Detta är ju väldigt viktigt när man köper en radar för skärgårdsändamål eftersom man är beroende av att kunna se detaljer. De flesta tillverkare ligger på ca. 4,9-5,2 grader men Lowrance erbjuder 2,6 grader, vilket är en halvering och är en väldigt stor skillnad.

Sist men inte minst så kan man öka hastigheten på scannern till 36 rpm vilket gör att den hänger med lite bättre än de vanliga 28 varvarna. Dom kallar det för ”High-Speed Mode”…

Vad vill jag ha sagt med det här då? 

Jo, om ni går i radarköpstankar, läs det finstilta och förstår ni inte vad ni läser, så är ni välkomna att höra av er till mig så kan jag hjälpa er! 

Glad påsk till er alla!

/Johan

Annonser

En tanke på “Bredbandsradar för skärgårdsbruk

  1. Bra info 👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s